A lánybúcsún is kialakulhat feszültség
Érdekes

Hogyan kezelhető a feszültség

A feszültség gyakran olyasmi miatt alakul ki, ami vagy megsem történt mert csak egy félreértésről van szó vagy átbeszéléssel megoldható lenne. Az embernek van az a rossz tulajdonsága, hogy képes a gyűlölet tüzét folyamatosan életben tartani. Evvel csak az a probléma, hogy ez a tűz legtöbbször azt égeti meg, aki táplálja.

A feszültség megjelenhet burkolt formában, ilyenkor az illető egy harmadik félnek panaszkodik vagy csak csendesen magában fortyog. Mind a két eset azért rossz , mert nem kerül sor a megbeszélésre és a sértett végig sértett marad.

A cikk megírásakor általános megfigyeléseimre és különböző forrásokra hagyatkoztam.

Miért alakul ki feszültség a szervezéskor?

Gyakran előfordulhat, hogy az emberek egy-egy dolgot másként szeretnének megoldani, más az elképzelésük.

1. Idegenek vagytok egymásnak

Nagyobb létszámú lánybúcsú esetében előfordulhat, hogy lesznek olyan résztvevők akik nem ismerik egymást. Elképzelhető, hogy Munkatárs Zsuzsiról alig hallottál valamit és ő is csak egy-két régi sztori kapcsán hallott rólad.

Így, hogy még soha nem találkoztatok, könnyen előfordulhat, hogy félre értitek a másikat. Nem ismeritek egymás reakcióit, nem ismeritek a másik életét sem a gondolatait. Az írásban történő kommunikáció még inkább lehetővé teszi a félreértéseket, sőt még fokozhatja is. Bármennyire is ügyesen kommunikálunk, arra gyakran nincs befolyásunk, hogy milyen érzéseket keltünk másokban.

Ebben a helyzetben a gyors tisztázás a leghatékonyabb. Ne hagyd szó nélkül a dolgokat, az sokkal rosszabb, ha tüske marad valamelyik félben.

2. A pénz ( a fő feszültség forrás )

Azt hiszem ezt a témát nem kell különösebben részletezni. Min tudnának az emberek jobban összeveszni, mint a pénzen ?! … A pénz az élet minden területén szinte vonzza a feszültséget.

Neked szervezőként helyt kell állnod, amikor a gonosz kis pénzmanó befurakodik a szervezésbe.

Szavaztasd meg a költségeket! Mindenkinek más a kerete, amit a lánybúcsúra tud szánni. Derítsd ki, hogy kinek mi ez az összeg és próbálj meg abból kihozni valami egységeset. Aztán a későbbiekben tartsátok is a fizetendő dolgokat a megbeszélt keretek között.

Legyél elszámoltatható! Ez azt jelenti, hogy minden kiadást pontosan vezetsz a buli utolsó pillanatáig.

3. A kötekedő

A szervezés során találkozhatsz olyannal aki kifejezetten cukkolni akar téged. Lesz aki mindig ellent fog mondani. Lesz akinek az égvilágon semmi de semmi nem fog tetszeni. Ez a helyzet leginkább azoknál a személyeknél szokott előfordulni, akik nem állnak a menyasszonyhoz igazán közel, csak muszájból vagy bármi egyéb okból kerültek a vendéglistára.

Vázold a helyzetet a menyasszonynak ! Finoman oszd meg vele az aggályaidat, miszerint ezek a kötekedők, félő, hogy a lánybúcsú napján is ugyan ezt az arcukat fogják mutatni. Kérdezd meg, hogy mi legyen velük! Ha, az ara azt mondja, hogy nem bánja, ha ezek a személyek nem jönnek, akkor közöld velük a tényeket. Két lehetőségük van : befejezik ezt a viselkedést vagy nem kötelező a búcsún részt venni.

Indulás haza felé, buli után
Senkinek nem tesz jót a feszültség

Személyiség típusok a konfliktus kezelésben

1. Versengő típus

Ő a konfliktus helyzetben is a versenyt látja és feltett szándéka abból győztesen kikerülni.

2. Problémamegoldó

Neki mindegy, hogy hogyan oldódik meg a probléma, csak legyen megoldva . Minden erejét erre koncentrálja. Ötleteket is ad a megoldáshoz, de mások véleményét is elfogadja.

3. Elkerülő

Nem áll bele a vitákba, általában magában mérgelődik, rosszabb esetben másokat traktál. Nem alkot véleményt. Passzív hozzá állása nem árt de nem is használ.

4. Alkalmazkodó

Nem vezető egyéniség. Elfogadja mások javaslatait. Tartózkodik a felelősség vállalástól.

Ezeket kerüld feszültség esetén

Miután megtörtént a baj és elindult az adok kapok, a vita résztvevői jellemzően másokat is belekevernek. Meg kell próbálni függetlennek maradni, különben menthetetlenül a vita részévé fogsz válni. Persze szervezőként törekedj arra, hogy a konfliktus minél előbb elsimuljon. Próbáld rá venni a felket, hogy beszéljék meg higgadtan a dolgokat.

Ha, Te kerülsz az egyik résztvevővel vitába:

  1. Ne akard magad mellé állítani a többieket.
  2. Ne legyél a másik féllel elutasító, hallgasd meg az álláspontját
  3. Ne osztogass kéretlen tanácsokat

Hogyan vitázz intelligensen

A jólműködő szervezés alapja a jó kommunikáció. Valakinek mindig kezdeményezni kell a békéltetést. Ne maradjon feszültség a levegőben, mert ráfogja nyomni a bélyegét a lánybúcsúra is.

A fő szabály : A vita partner véleményét támadd és ne a személyét. Ha, elkezdődnek a személyeskedések az egy kész lavinát indít el, amit szinte lehetetlen megállítani.

Az is segíthet, ha mindenki lehetőséget kap kifejteni a saját véleményét.

Tényekre alapozva érveljünk. Például a menyasszony akarata mellet mindig álljunk ki és adjunk neki hangot, hogy mit szeretne!

A mondanivaló mindig legyen releváns az adott témához.

Kérdezz, ha valami nem érthető számodra. Kérdezz vissza, ha valami sértőt mondtak a számodra. Így kap a vitapartnered egy lehetőséget a bocsánat kérésre és lehet időközben rájön, hogy nem is úgy gondolta.

Miután egy témát megbeszéltek összegezd a hallottakat.

Ha, szeretnéd tudni, hogy a fő feszültség forrást ( költségek ), miként kezeld , kattints ide.

Mischl Szabina
Mischl Szabina

Rólam:

A célom ezekkel a tartalmakkal, hogy értékes információkat adjak át a lánybúcsút szervezőknek. Hasznos, a gyakorlatban is használható tippekkel, tanácsokkal szeretnélek ellátni téged, hogy a barátnődnek szép emlék maradjon az utolsó hajadon bulija.

Köszönöm, hogy velem tartasz!

Várj még egy percet! 
Milyen lánybúcsút szeretnél szervezni? Ha, csak egy "elmegy" szintű bulit, akkor kattints az X-re. Ha, egy felejthetetlen testreszabott lánybúcsút, akkor iratkozz fel erre az 10 részes hírlevél sorozatra! A feliratkozással a tiéd lehet egy csomó hasznos infó, ingyen letölthető játékok, eskü, fogadalom és ötletek. Tarts velem!
Legyen az általad szervezett lánybúcsú a földkerekség legjobb bulija!

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhét − hét =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .