Amerika vs Európa
Érdekes

Amerika vs Európa

Vannak különbségek, amelyek jelentősen meghatározzák az ünneplés módját és stílusát. Akkora azért nincs az eltárás, mint a keleti kultúrák és Európa között, de azért vannak … Nézzük meg az Amerika vs Európa lánybúcsús különbségeket. 

Egy dolog nem változik, legyen a búcsú bárhol, az pedig az, hogy a menyasszony elmúló lányságát megünnepeljék, és a kedvére tegyenek. 

Amerika vs Európa

Amerikában gyakori, hogy az esküvő előtti utolsó estén tartják ezt az ünnepséget. A leghíresebb filmek is ebben a témában ezt tükrözik. Ilyen például a Lánybúcsú, a Koszorúslányok , és nem mellesleg a Másnaposok című film, ami talán a leghíresebb. Igaz, hogy az egy legénybúcsúról szól de a lényeg ugyan az. A főhősök valamilyen óriási slamasztikába keverednek, amiből éppen az esküvő előtti pillanatokban sikerül csak kimászni. 

Persze ezek csak filmek, és nyilván a hangulat fokozása a céljuk, de szerintem jobb a bulit 1-2 héttel a ” Nagy Nap” előtt letudni, ahogy ez Európában bevett szokás. 

A lányok pezsgővel a kezükben ünneplik a lánybúcsút

Amerikában gyakori az is, hogy a lánybúcsú akár egy hétig is eltart. Ezzel szemben itt leggyakrabban 1nap 1éjszaka a buli ideje. 

Az európai búcsúk jellemzően kisebbek és intimebbek. Leginkább a szűk barátikőr szokott jelen lenni, ami egy 5-10 fő

Viszont a tengerentúlra a nagyszabású bulik a  jellemzőbbek. A tágabb női rokonság is részt vesz, és a barátok számát sem korlátozzák, sőt sokszor az is előfordul, hogy férfiak is jelen vannak ezen az eseményen. 

„Nálunk” bevett szokás a lánybúcsú napjára valamilyen programot szervezni. Például: szabadulószoba, bórkostoló, kézműves, főző vagy egyéb tanfolyamok, illetve a szépségprogramok azok amik nagy népszerűségnek örvendenek. 

Amerikában a lánybúcsúk általában valamilyen tematikára épülnek. Egy bizonyos stílusra vagy színsémára. Ők a menyasszony megajándékozására is nagyobb hangsúlyt fektetnek.

Sztriptíz

Izmos férfi

Ez a fajta showműsor odaátról indult, és bár beszivárgott ide is, de attól függetlenül Amerikában éli a fénykorát. 

Európában a lánybúcsúk megjelenésével körülbelül egy időben kezdtek el a férfiak vetkőzni, a hölgyek szórakoztatására. A 2000-es évek elején ez a két újnak mondható trend összeolvadt. Manapság a búcsúzó menyasszonyok többsége tartózkodik ettől a fajta szórakozástól. 

Mert hát van valami roppant kellemetlen abban, amikor egy izmos pasi aktust imitál a színpadon, részeg csajokon!

Itt találsz a táncos  fiúkról egy érdekes cikket.

Melyik lánybúcsú a drágább?

Amerika vs Európa

Ahogy a cikkben ez idáig is általánosítottam, ennél a témánál is így teszek. 

A válasz : az amerikai lánybúcsúk költségesebbek! Ez vissza vezethető az eddig elhangzottakra is.. Gyakoribbak a nagyszabású, hosszan tartó bulik. 

A fizetések tekintetében is vannak eltérések. Egy fiatal nő Amerikában átlagosan évi 39.000 és 60.000 dollár között keres, addig az európai fiatal nők átlag keresete 21.000 és 45.000 € között van. Elképzelhető, hogy ez is befolyással van a búcsú költségvetésére.

Ha, azt vesszük alapul, hogy az  amerikai nép több esetben veszi igénybe a repülőtársaságok szolgáltatását, akkor okkal feltételezhetjük, hogy az ottani csaj csapatok előbb szervezik a lánybúcsút egy távolabbi helyre, ahová repülővel mennek. Ebből pedig egyből az következik, hogy magasabb lesz a búcsú összege is. 

Az Eurostat 2019-es adatai szerint az európai országok közül, a legtöbb külföldi utazást Finnországban, Dániában, Luxenburgban és Máltán regisztrálták. A magyar lánybúcsúk többsége belföldön zajlik. Legkedveltebb úticél a Balaton. 

Kik isznak több alkoholt?

Részeg nő

A statisztikák szerint most felénk, azaz Európa felé dől a mérleg nyelve. 

A WHO 2018-as felmérése alapján az európairégió az egyik legnagyobb alkoholfogyasztó a világon. Itt az éves személyenkénti alkohol bevitel eléri a 10l-t.

A magyar átlag 12l/fő/év. Hasonlóan szép eredményeket hoztak a szomszédos országok is mint, Románia, Horvátország vagy a picit távolabbi Csehország. Az észak-európai országok e tekintetben sereghajtónak számítanak. 

Amerikában az éves személyenkénti alkoholfogyasztás mindössze 8,6 liter. De a lánybúcsúk tekintetében még nem biztos, hogy mi nyertük a versenyt…

Ezek az adatok a társadalom egészét veszik figyelembe. Egy lánybúcsún pedig csak  fiatal nők szoktak részt venni. 

A tengerentúlon bulizó fiatalok, azonban a végletekig letudják inni magukat. Náluk egy-egy házi buli alkalmával is több alkohol fogy el, így feltételezhető, hogy a lánybúcsún is többet isznak, mint mi. 

Összességében, nem jobb vagy rosszabb az egyik, mint a másik. Egész egyszerűen csak más!

Hajrá! Szervezésre fel!

Apropó, szerinted hogyan zajlik egy lánybúcsú a keleti kultúrákban? Klikk ide.

Mischl Szabina

Rólam:

A célom ezekkel a tartalmakkal, hogy értékes információkat adjak át a lánybúcsút szervezőknek. Hasznos, a gyakorlatban is használható tippekkel, tanácsokkal szeretnélek ellátni téged, hogy a barátnődnek szép emlék maradjon az utolsó hajadon bulija.

Köszönöm, hogy velem tartasz!

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

4 × 2 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .